Exkurzia v Nitre
Žiaci 5. ročníka absolvovali exkurziu v Nitre. Program začal na Fakulte ekonómie a manažmentu SPU, kde nás na začiatku privítali Doc. Ing. Jakub Berčík, PhD. a Ing. Johana Paluchová, PhD. odbornou prednáškou o spotrebiteľskom správaní, ktorá bola doplnená ukážkami realizovanými v Laboratóriu spotrebiteľských štúdií. V tomto laboratóriu využívajú najmodernejšie technológie, ako sú eye-tracking (sledovanie pohybu očí), senzory na meranie fyziologických reakcií a softvérové simulácie, ktoré pomáhajú analyzovať rozhodovacie procesy spotrebiteľov. Takéto inovatívne metódy umožňujú odborníkom presne sledovať, ako spotrebitelia reagujú na rôzne podnety a marketingové stratégie, čo prispieva k hlbšiemu pochopeniu trhu. Okrem ekonomických aspektov bola v laboratóriu venovaná pozornosť aj environmentálnym otázkam. Žiaci sa dozvedeli, že fakulta kladie dôraz na štúdium udržateľného rozvoja a environmentálneho manažmentu, čo odráža súčasné trendy v podnikaní. V rámci spotrebiteľských štúdií sa skúmajú aj faktory, ktoré ovplyvňujú preferencie ekologicky zodpovedných produktov a ich prijateľnosť na trhu.
Ďalšej skupine žiakov venovala osobitnú pozornosť Dr.h.c. prof. Dr. Ing. Elena Horská, dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu. Poskytla komplexné informácie o študijných programoch, ktoré fakulta ponúka, a vysvetlila, aké sú požiadavky na prijatie a priebeh štúdia. Zdôraznila, že fakulta kladie dôraz na praktické vzdelávanie podporené modernými technológiami a interdisciplinárnym prístupom. Predstavila tiež možnosti, ktoré má študent na zapojenie sa do rôznych projektov, vrátane tých zameraných na udržateľný rozvoj a environmentálny manažment. Prof. Horská hovorila aj o voľnočasových aktivitách študentov, ktoré zahŕňajú kultúrne, športové či ekologické iniciatívy. Vysvetlila význam vytvárania priestorov, kde môžu študenti rozvíjať nielen odborné, ale aj osobné zručnosti v komunitnom duchu. Dekanka zároveň vyzdvihla dostupnosť digitálnych a technologických nástrojov, ktoré študentom umožňujú flexibilné a efektívne štúdium. Študenti mali možnosť klásť otázky a aktívne sa zapájať do diskusie, čím získali širší rozhľad o možnostiach, ktoré fakulta ponúka.
Program pokračoval v Ivanke pri Nitre návštevou čokoládovne Lyra prednáškou, kde lektor žiakom vysvetlil celý proces výroby čokolády, ktorý začína už na kakaových plantážach zberom a následným spracovaním kakaových bôbov (fermentácia, sušenie). Potom opísal, ako sa bôby pražia, melú na kakaovú hmotu, konšujú s ďalšími surovinami (cukor, mlieko atď.), temperujú, odlievajú do foriem a nakoniec balia. Zdôraznil dôležitosť správnych podmienok pri týchto krokoch. Praktická časť bola obohatená ukážkami kakaových bôbov v rôznej forme a ochutnávkou viacerých druhov čokolády, ktoré Lyra vyrába.
Pedagogický dozor a organizáciu exkurzie zabezpečovali Ing. Erika Zelenayová, Ing. Miroslava Rumanová, Ing. Katarína Pechová.