Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

Centrum odborného vzdelávania

Centrum odborného vzdelávania

Hotelová akadémia Ľudovíta Witnera Piešťany je centrum odborného vzdelávania a prípravy pre gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany získala rozhodnutie o udelení oprávnenia strednej odbornej škole používať popri svojom názve aj označenie „Centrum odborného vzdelávania a prípravy“ (ďalej len „COVP“), vydané Republikovou úniou zamestnávateľov (ďalej len „RÚZ“) ako vecne príslušnou profesijnou organizáciou v súlade s § 24 ods. 1 písm. c) Zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“).

Hodnotenie podľa kritérií RÚZ:

 

Stav:

„EXCELENTNÝ“

Rating:

„AA“

Dátum nasledovného hodnotenia:

31. október 2023

 

 

 

Certifikát pdf

 

PLÁN ČINNOSTI CENTRA ODBORNÉHO VZDELÁVANIA A PRÍPRAVY PRE GASTRONÓMIU, HOTELIERSTVO A CESTOVNÝ RUCH  NA OBDOBIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2025/2026

Hlavným cieľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch je zabezpečenie     odborného vzdelávania a prípravy pre výkon povolania na základe požiadaviek zamestnávateľov v odbore 6323 K hotelová akadémia.

 

Hlavné úlohy školy v rámci centra odborného vzdelávania a prípravy

  1. Odborné vzdelávanie a príprava žiakov na výkon povolania a odborných činností s dôrazom na kvalitu výučby a uplatnenie absolventov na trhu práce

V školskom vzdelávacom programe udržiavať vysoký podiel hodín praktickej prípravy v študijnom odbore 6323 hotelová akadémia.

V prvom a druhom  ročníku žiaci získajú praktické zručnosti v predmetoch odborný výcvik, technika obsluhy a cvičenia z techniky  obsluhy. V druhom ročníku sa žiaci vzdelávajú v odborných predmetoch baristika a tea tender,  komunikácia v hotelierstve. V treťom ročníku absolvujú predmety barmanstvo a someliérstvo a odbornú  prax. Vo štvrtom ročníku získajú vedomosti, praktické zručnosti počas predmetov  sprievodcovanie, cvičenia z účtovníctva a odborná prax. V piatom ročníku žiaci rozvíjajú na viacerých predmetoch podnikateľské zručnosti – cvičenia z účtovníctva, podnikanie v hoteliérstve, cvičenia z marketingu, hotelové informačné systémy.

Škola zabezpečí odbornú prax u zmluvných partnerov – zamestnávateľov. 

Škola bude neustále dbať na kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu počas všeobecno-vzdelávacích predmetov a odborných predmetov prostredníctvom kvalifikovanosti pedagogických zamestnancov. Pedagogickí zamestnanci budú sledovať najnovšie trendy v oblasti, ktorú vyučujú. Škola zabezpečí odbornú literatúru a vzdelávanie pedagogických zamestnancov najmä prostredníctvom odborníkov z praxe.

Všetky nadobudnuté vedomosti a zručnosti žiakov majú vplyv na budúce uplatnenie absolventov na trhu práce. Škola predpokladá pretrvávajúci  záujem o služby v oblasti cestovného ruchu, hotelierstva a gastronómie a tým vysokú možnosť uplatnenia absolventov školy na trhu práce.

  1. Spolupráca so zamestnávateľmi v oblasti inovácie obsahu odborného vzdelávania a prípravy podľa požiadaviek zamestnávateľov

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany bude neustále komunikovať so zamestnávateľmi o nových trendoch v odbornom vzdelávaní a o požiadavkách na výkon praktickej činnosti u zamestnávateľov.

Zodpovední zamestnanci školy budú pravidelne navštevovať partnerské zariadenia a sledovať zavedené novinky v poskytovaných službách. 

Škola bude nové trendy a požiadavky  implementovať do Školského vzdelávacieho programu v príslušnom odbornom predmete.

  1. Výkon praktického vyučovania na pracovisku zamestnávateľa

Praktické vyučovanie realizovať na pracovisku zamestnávateľa formou odbornej praxe pod vedením inštruktorov. Neustále komunikovať so zamestnávateľmi o priebehu vzdelávania žiaka u zamestnávateľa, o jeho prístupe k odbornej príprave a záujme zlepšovať svoje odborné zručnosti. Mapovať možnosti rozšírenia siete prevádzok na praktické vyučovanie.

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany plánuje uzavrieť zmluvy o poskytovaní praktického vyučovania 2025/2026 s nasledovným prevádzkami:

  • Slovenské liečebné kúpele Piešťany,
  • Hotel Magnólia Piešťany,
  • Hotel Máj Piešťany,
  • Penzión Diana Piešťany,
  • Hotel Park Piešťany,
  • Blue’s Piešťany,
  • Cafe Promenada Piešťany,
  • Kaviareň Kantína, Piešťany,
  • Zuckmann Villa Piešťany,
  • Astória Piešťany,
  • Reštaurácia 70 Ostrov,
  • Espresso pod Lipou Piešťany,
  • Kaviareň Eden, Piešťany,
  • Glacio caffe Piešťany
  • Hotel Granit Piešťany,
  • Reštaurácia Meet and Eat Piešťany,
  • Floreát Ideapark Piešťany,
  • Elizabeth cukráreň & kaviareň, Piešťany,
  • Heaven Piešťany,
  • La Caffetteria Hlohovec,
  • Mliečak Piešťany,
  • Valleria Hlohovec,
  • Chateau Krakovany,
  • Reštaurácia Vinohrad Piešťany,
  • Cukráreň Leko Piešťany,
  • Hotel Jánošík Liptovský Mikuláš,
  • Chutná chyža Piešťany,
  • Lot Coffee Bratislava,
  • Cukráreň Olajos dezerty Hlohovec,
  • Atipic restaurant Hlohovec,
  • Mc’Donalds Piešťany,
  • Hotel Jeleň Hlohovec,
  • Punková kuchyňa Holíč.

 

  1. Odborné vzdelávanie a príprava žiakov v systéme duálneho vzdelávania

Podporovať systém duálneho vzdelávania motiváciou žiakov v systéme duálneho vzdelávania. Duálne vzdelávanie realizovať prostredníctvom neustálej komunikácie so zamestnávateľom, ktorý žiaka v rámci odborného vzdelávania nielen vzdeláva, ale aj hodnotí.

Zmluvnými partnermi na školský rok 2025/2026 budú nasledovné subjetky:

  • Slovenské liečebné kúpele Piešťany, prevádzky –Thermia Palace Ensana Health Spa Hotel Piešťany,  Esplanade Ensana Health Spa Hotel Piešťany, Splendid Ensana Health Spa Piešťany, Pro Patria Ensana Health Spa Hotel Piešťany,
  • Merk reality, a.s. Bratislava, prevádzka – Hotel Park Piešťany,
  • Zukmann Villa s.r.o. Piešťany, prevádzky - Zukmann Villa Piešťany, Astória Piešťany,
  • WINKS, s.r.o. Prešov, prevádzka  - Hotel Park Avenue Piešťany
  • Espa Line, spol. s.r.o. Piešťany, prevádzka – Hotel Máj Piešťany
  • TATRA UNITED CORPORATION, a.s.,  prevádzka -  Hotel Magnólia Piešťany
  • Intersporthotel s.r.o., Stupava – Penzión Diana Piešťany

Plánujeme uzatvorenie duálnej zmluvy s ďalším certifikovaným zamestnávateľom a komunikovať s ďalšími zamestnávateľmi o možnosti certifikovania zamestnávateľa na poskytovateľa vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania.

  1. Ďalšie odborné vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov

Realizovať prezentácie, prednášky a workshopy pre pedagogických odborných zamestnancov školy odborníkmi z praxe.

V rámci celoživotného vzdelávania podporovať rekvalifikačné kurzy, aktualizačné vzdelávanie a  inovačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov.

  1. Spolupráca s profesijnými organizáciami, so základnými školami

Škola bude spolupracovať s Republikovou úniou zamestnávateľov, s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky, Slovenskou barmanskou asociáciou, Českou barmanskou asociáciou, AEHT - Európskou asociáciou slovenských škôl, s Asociáciou someliérov SR,  so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov a  Medzinárodným kávovým inštitútom s cieľom rozširovať obsah vzdelávania a prípravy o nové trendy v odbornom vzdelávaní.

Škola plánuje venovať zvýšenú pozornosť náboru záujemcov zo základných škôl. Prostredníctvom výchovných poradcov osloví základné školy s informáciami ohľadom štúdia v študijnom odbore hotelová akadémia.

  • prezentácia dobrého mena školy a tradície školy,
  • diseminácia absolventami školy, 
  • realizácia Dní otvorených dverí,
  • propagácia a komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí – Facebook, Instagram,
  • súťaž pre základné školy,
  • propagácia prostredníctvom printových médií,
  • prezentácia praktických zručností pre cieľové skupiny,  
  • návšteva žiakov priamo v základných školách.
  1. Motivácia žiakov k danému odboru

Škola bude neustále pre žiakov základných a stredných škôl zvyšovať záujem o študovaný segment cestovný ruch, hotelierstvo a gastronómia, rozvíjať sebarealizáciu žiakov prostredníctvom podujatí, prezentácií  a súťaží.

Vytvoriť ponuku odborných záujmových útvarov v rámci mimoškolskej činnosti na podporu rozvoja praktických zručností žiakov.

Zúčastňovať sa odborných súťaží na Slovensku a v zahraničí.

  1. Propagácia školy v rámci Centra odborného vzdelávania a prípravy

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany plánuje propagáciu školy prostredníctvom rôznych aktivít a viacerých kanálov.

Základnými aktivitami na propagáciu školy sú:

  • realizácia podujatia GASTRO Vianoce,
  • realizácia odbornej súťaže Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera,
  • návšteva základných škôl,
  • prezentácia praktických zručností žiakov školy na realizovaných podujatiach,
  • účasť na prezentáciách školy v televíznych reláciách,
  • účasť žiakov na odborných a všeobecno-vzdelávacích súťažiach,
  • príprava charitatívnych, ekologických a športových podujatí.

 

 Na propagáciu škola využíva rôzne kanály:

  • osobná prezentácia,
  • elektronické a printové médiá,
  • webová stránka školy,
  • sociálne siete – Facebook, Instagram, Youtube,
  • komunikácia s odbornou a širokou verejnosťou.

 

Piešťany 31. august 2025

                                                                                              Ing. Ladislav Blaškovič, MBA

                                                                                                          riaditeľ školy