Swot analýza HAĽW
Silné stránky
- tradícia školy
- dobré meno školy
- poloha školy
- areál školy
- interiér školy
- vlastný školský internát a školská jedáleň priamo v areáli školy
- podmienky pre realizáciu praktickej prípravy
- cvičné strediská praktickej prípravy s ponukou gastronomických služieb v súlade s modernými trendami
- organizovanie tradičných odborných gastronomicko-spoločenských podujatí /Vianočné gastro, Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera/
- kvalifikačná úroveň zamestnancov
- iniciatíva, ochota a aktivita časti pedagogického zboru – zapojenie sa do projektov, organizovanie gastronomicko-spoločenských podujatí, celoživotné vzdelávanie
- podpora vzdelávania učiteľov, výchova k celoživotnému vzdelávaniu
- zvyšovanie kultúrneho povedomia žiakov - exkurzie, spoznávanie nových krajín, divadelné predstavenia, výchovné koncerty
- schopnosť žiakov aplikovať teoretické vedomosti v praxi
- mimoškolská činnosť – záujmové útvary, úspešná reprezentácia školy
- uplatnenie absolventov v praxi
- spolupráca so subjektmi externého prostredia
- zabezpečovanie odbornej praxe v zahraničí, výmenné stáže žiakov
- členstvo v Asocácii stredných odborných škôl Slovenska, AEHT, Asosiácii hotelov a reštaurácií, Slovenskej barmanskej asociácii
- vybavenie školy IKT
- WEB-stránka školy
- starostlivosť a úprava exteriéru školy.
Slabé stránky
- slabšia aktivita a iniciatíva u časti pedagogických zamestnancov
- nezáujem časti rodičov o vzdelávanie svojich detí.
Príležitosti
- príležitosť – projekt Centrum excelentnosti OVP
- legislatíva – zákon o odbornom vzdelávaní, zákon o pedagogických zamestnancoch
- možnosť tvorby konkurencieschopného školského vzdelávacieho programu
- realizácia nových študijných odborov podľa požiadavky trhu práce
- spolupráca zriaďovateľa so školou
- ponuka vzdelávacích kurzov pre učiteľov
- podpora celoživotného vzdelávania
- ponuka voľných pracovných miest na trhu práce pre absolventov
- možnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ
- Piešťany ako centrum cestovného ruchu, rozvoj cestovného ruchu a hotelierstva na Slovensku
- rastúci záujem o moderné trendy v gastronómii, kultúra stolovania.
Ohrozenia
- ekonomická kríza
- vysoký počet škôl so študijným odborom hotelová akadémia
- nedostatočná finančná motivácia učiteľov
- vysoké prevádzkové náklady školy a nepriaznivá finančná situácia v školstve
- súčasná demografická situácia
- normatív na žiaka – kvantitatívna stránka
- nízka úroveň miezd v službách hotelierstva a gastronómie
- nezáujem podnikateľov zamestnať kvalifikovaný personál
- individuálne pracovné aktivity žiakov na úkor výchovno-vzdelávacieho procesu
- nedostatok času rodičov na výchovu.