Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

Swot analýza HAĽW

Silné stránky

  • tradícia školy
  • dobré meno školy
  • poloha školy
  • areál školy
  • interiér školy
  • vlastný školský internát a školská jedáleň priamo v areáli školy
  • podmienky pre realizáciu praktickej prípravy
  • cvičné strediská praktickej prípravy s ponukou gastronomických služieb v súlade s modernými trendami
  • organizovanie tradičných odborných gastronomicko-spoločenských podujatí /Vianočné gastro, Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera/
  • kvalifikačná úroveň zamestnancov
  • iniciatíva, ochota a aktivita časti pedagogického zboru – zapojenie sa do projektov, organizovanie gastronomicko-spoločenských podujatí, celoživotné vzdelávanie
  • podpora vzdelávania učiteľov, výchova k celoživotnému vzdelávaniu
  • zvyšovanie kultúrneho povedomia žiakov -  exkurzie, spoznávanie nových krajín, divadelné predstavenia, výchovné koncerty
  • schopnosť žiakov aplikovať teoretické vedomosti v praxi
  • mimoškolská činnosť – záujmové útvary, úspešná reprezentácia školy
  • uplatnenie absolventov v praxi
  • spolupráca so subjektmi externého prostredia
  • zabezpečovanie odbornej praxe v zahraničí, výmenné stáže žiakov
  • členstvo v Asocácii stredných odborných škôl Slovenska, AEHT, Asosiácii hotelov a reštaurácií, Slovenskej barmanskej asociácii
  • vybavenie školy IKT
  • WEB-stránka školy
  • starostlivosť a úprava exteriéru školy.

 

Slabé stránky

  • slabšia aktivita a iniciatíva u časti pedagogických zamestnancov
  • nezáujem časti rodičov o vzdelávanie svojich detí.

 

Príležitosti

  • príležitosť – projekt Centrum excelentnosti OVP
  • legislatíva – zákon o odbornom vzdelávaní, zákon o pedagogických zamestnancoch
  • možnosť tvorby konkurencieschopného školského vzdelávacieho programu
  • realizácia nových študijných odborov podľa požiadavky trhu práce
  • spolupráca zriaďovateľa so školou
  • ponuka vzdelávacích kurzov pre učiteľov
  • podpora celoživotného vzdelávania
  • ponuka voľných pracovných miest  na trhu práce pre absolventov
  • možnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ
  • Piešťany ako centrum cestovného ruchu, rozvoj cestovného ruchu a hotelierstva na Slovensku
  • rastúci záujem o moderné trendy v gastronómii, kultúra stolovania.

 

  Ohrozenia

  • ekonomická kríza
  • vysoký počet  škôl so študijným odborom hotelová akadémia
  • nedostatočná finančná motivácia učiteľov
  • vysoké prevádzkové náklady školy a nepriaznivá finančná situácia v školstve
  • súčasná demografická situácia
  • normatív na žiaka – kvantitatívna stránka
  • nízka úroveň miezd v službách hotelierstva a gastronómie
  • nezáujem podnikateľov zamestnať kvalifikovaný personál
  • individuálne pracovné aktivity žiakov na úkor výchovno-vzdelávacieho procesu
  • nedostatok času rodičov na výchovu.