Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

21.11.2014

Staré odrody jabĺk ožili pod rukami našich žiakov

Staré odrody jabĺk ožili pod rukami našich žiakov

Počas veľkej prestávky dňa 20.11. sa pred jedálňou Hotelovej akadémie v Piešťanoch zhromaždili študenti všetkých ročníkov. Priši obdivovať pestrú škálu starých odrôd jabĺk a hrušiek, či chutnať jablčný mušt.

Dôležitou súčasťou dňa bola výstava dobrôt, ktoré druháci od skorej rannej hodiny chystali v rámci predmetu Technológia výroby jedál. Všetky spájala jedna vec – boli v nich použité staré odrody jabĺk. Prezentovali sa tu šamrole, linecká torta, jablčné ruže alebo bravčové s rozmarínovými zemiakmi s čatní – jablčno-paradajkovou omáčkou. Cieľom mikroprojektu Staré sorty sú „in“, ktorý realizuje Andrea Uherková v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte, je totiž propagovať toto miznúce ovocné dedičstvo prostredníctvom  použitia odrôd v kuchyni. Preto zapojila do realizácie svojho zámeru práve Hotelovú akadémiu.

Celé doobedie tak mohli študenti a profesori zisťovať, aké využitie majú staré odrody z rôznych krajín  sveta, ktoré môžeme stále nájsť zaštepené v starých záhradách a sadoch, ale pomaly sa z nich strácajú. Zaujal polkilový ´Libernáč vinický´, drobná ´Ananásová reneta´, či kožovky ako ´Boskoopské´ alebo ´Kožená reneta zimná´. Zaujímavosťou boli najmä odrody krajové a miestne, ktoré môžeme nájsť len v určitej obci alebo doline. Tie nesú názvy ako ´Holubičky´, ´Pruháč´, ´Pogáč´ alebo ´Šimkovo´. Každú z viac ako 30 vystavených odrôd dopĺňal popis s možnosťou využitia a chuťou, akou oplýva. Niektoré z nich sú vhodné na priamy konzum, iné na sušenie, džemy či muštovanie. Tu mohli študenti ochutnať mušt zo starej anglickej odrody Londýnske, ktorý mal veľký úspech, keďže niektorí si prišli doplniť pohár viackrát.

Podujatie bolo znamením , že staré odrody majú potenciál zaujať miesto v kuchyniach, hoteloch a reštauráciách a nahradiť tak chemizované a dovážané komerčné odrody, dostupné v obchodoch.

 

Sokratov inštitút je dvojsemestrálne doplnkové štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré realizuje organizácia Živica. Projekt vznikol preto, aby vytváral podmienky pre rozvoj mladých ľudí, ktorí sa neboja na sebe pracovať, niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ísť si za svojou víziou. Každý študent okrem absolvovania workshopov s lektormi so Slovenska a zahraničia realizuje aj vlastný mikroprojekt. Viac na www.sokratovinstitut.sk

Kontakt:

Andrea Uherková

doktorandka na Katedre plánovania a tvorby krajiny, Fakulte ekológie a environmentalistiky, TU vo Zvolene, študentka Sokratovho inštitútu. Starým odrodám sa venuje v rámci projektu Bielokarpatský ovocný poklad, ktorý realizuje Štátna ochrana prírody.
tel.: +421 902 339 615
e-mail: uherkova.andrea@gmail.com

Galéria

Podobné články

MÁME RADI LETO
MÁME RADI LETO
Krásne leto plné zážitkov, relaxu a pohody vš...
Letná aktivita
Letná aktivita
Dňa 26.6.2025 sa žiaci 1.B triedy spolu s tri...
Po stopách Ľudovíta Wintera
Po stopách Ľudovíta Wintera
Dňa 26.6.2025 sa žiaci 1. A triedy spolu s tr...
Výlet vo Viedni
Výlet vo Viedni
V júni sa naši študenti 1.C vydali na nezabud...
Festival letectva Piešťany 2025
Festival letectva Piešťany 2025
HOTELÁCI sú prípraveni na prílet LETECKÉHO FE...
HOTELKA TEAM 2025
HOTELKA TEAM 2025
HOTELKA TEAM 2025 si v pondelok užil krásny s...
Hoteláci pokračovali v akcii STARŠÍ MLADŠÍM
Hoteláci pokračovali v akcii STARŠÍ MLADŠÍM
Tentoraz sa stali starší študenti mentormi ml...
KONFERENCIA HOTELOVÁ AKADÉMIA ĽUDOVÍTA WINTERA AKO SÚČASŤ NP CENTRÁ EXCELENTNOSTI OVP
KONFERENCIA HOTELOVÁ AKADÉMIA ĽUDOVÍTA WINTERA AKO SÚČASŤ NP CENTRÁ EX...
Dňa 18.6.2025 sa konala v priestoroch školy K...
V piatok úspešne ukončilo štúdium 120 HOTELÁKOV S DOBRÝM SRDCOM..
V piatok úspešne ukončilo štúdium 120 HOTELÁKOV S DOBRÝM SRDCOM..
V piatok úspešne ukončilo štúdium 120 HOTELÁK...
Konferencia
Konferencia
Dňa 18.6.2025 sa uskutoční konferencia o pred...