Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

27.06.2013

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Meno MUDr. Imricha Sečanského je spojené so vznikom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.

26.06.2013 sme mali tú česť, že sme sa s MUDr. Sečanským stretli v Bratislave v jeho byte a spolu s ním sme spomínali...

V Piešťanoch trávil veľa voľného času už ako študent medicíny a Ľ. Winter mu poskytol ubytovanie v hoteli Excelsior (Jalta) , aby sa pripravil na skúšky. MUDr. Sečanský mal Ľ. Wintera veľmi rád a spomína na neho ako na výborného obchodníka a manažéra.

Keďže veľmi často cestoval do Švajčiarska, Ľ. Winter ho požiadal, aby z Hotelovej školy v Laussane priniesol učebné osnovy, podľa ktorých by prebiehala výučba v novozriadenej Hotelovej škole v Piešťanoch (1946).

99 ročný pán doktor si zaspomínal na obdobie , v ktorom ako prvý dietológ a diabetológ spolupracoval s konateľmi Ružového mlyna, v ktorom sa v povojnovom čase vyrábali diétne produkty so sójovej múky , cestoviny, keksíky a detská výživa Cerasil .

Zúčastnil sa na rozdeľovaní sójových produktov UNRA ( aj pre deti v Amerike).

V 1945 založil v Bratislave Štátny ústav pre výživu a o rok neskôr otvoril v Bratislave prvú diétnu

jedáleň. Prečo? Po vojne sa vracali domov ľudia z koncentračných táborov a pre zažívací trakt týchto ľudí bolo veľa dobrého jedla hotovou katastrofou – mali zdravotné problémy a končili v nemocnici.

V školských rokoch 1954 až 1960 bol názov školy Škola pre spoločné stravovanie a MUDr. Sečanský vyučoval na škole odborné predmety. Bol aj zakladateľom odboru diétna sestra na zdravotníckej škole. Napísal mnoho odborných a kuchárskych kníh, ktoré popisovali zdravú výživu.

Dlhé roky a aj vo vyššom veku navštevoval piešťanské kúpele, kde sa liečil v obľúbenej Balnea Esplanade a pri každej ceste do Piešťan neobišiel hrob Ľudovíta Wintera.

A jeho „recept“ na dožitie sa dlhého veku? Jesť pomaly, dobre jedlo požuť a zapiť pohárikom dobrého vínka.

Na záver nášho stretnutia sme mu popriali pevné zdravie a sľúbili sme si, že sa určite stretneme pri oslave jeho storočnice.

Galéria

Podobné články

NOC NÁDEJÍ 2025
NOC NÁDEJÍ 2025
Nadácia Kvapka nádeje aj tento rok pripravila...
ODBORNÉ VZDELÁVANIA NA HOTELKE JE DÔLEŽITÉ
ODBORNÉ VZDELÁVANIA NA HOTELKE JE DÔLEŽITÉ
O tom svedčí aj piatkový workshop našich tea...
Navštívili sme útulok
Navštívili sme útulok
Žiačky  prvého ročníka v sprievode vychovávat...
Olympiáda v anglickom jazyku
Olympiáda v anglickom jazyku
V stredu 26.11. 2025 sa v našej škole konalo...
Enviropátračka – Biodiverzita
Enviropátračka – Biodiverzita
Naši Ekohoteláci sa zapojili do súťaže Enviro...
POZDRAV Z DIVADLA
POZDRAV Z DIVADLA
Hoteláci z Piešťan vo štvrtok v Divadle Nová...
Enviro-aktivita
Enviro-aktivita
Dňa 12.11.2025 skupina študentov absolvovala...
Výstava obrazov a sôch "Zrkadlenie“ a Iná realita" v Dome umenia
Výstava obrazov a sôch "Zrkadlenie“ a Iná realita" v Dome umenia
V mesiaci november žiačky Školského internátu...
Basketbalový turnaj  piešťanských stredných škôl
Basketbalový turnaj piešťanských stredných škôl
V stredu 19.11.2025 sme si na pôde našej škol...
HOTELÁCI BODOVALI V SLAVKOVE U BRNA
HOTELÁCI BODOVALI V SLAVKOVE U BRNA
Dňa 12. 11. 2025 sa v Slavkove u Brna konala...