Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

27.06.2013

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Meno MUDr. Imricha Sečanského je spojené so vznikom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.

26.06.2013 sme mali tú česť, že sme sa s MUDr. Sečanským stretli v Bratislave v jeho byte a spolu s ním sme spomínali...

V Piešťanoch trávil veľa voľného času už ako študent medicíny a Ľ. Winter mu poskytol ubytovanie v hoteli Excelsior (Jalta) , aby sa pripravil na skúšky. MUDr. Sečanský mal Ľ. Wintera veľmi rád a spomína na neho ako na výborného obchodníka a manažéra.

Keďže veľmi často cestoval do Švajčiarska, Ľ. Winter ho požiadal, aby z Hotelovej školy v Laussane priniesol učebné osnovy, podľa ktorých by prebiehala výučba v novozriadenej Hotelovej škole v Piešťanoch (1946).

99 ročný pán doktor si zaspomínal na obdobie , v ktorom ako prvý dietológ a diabetológ spolupracoval s konateľmi Ružového mlyna, v ktorom sa v povojnovom čase vyrábali diétne produkty so sójovej múky , cestoviny, keksíky a detská výživa Cerasil .

Zúčastnil sa na rozdeľovaní sójových produktov UNRA ( aj pre deti v Amerike).

V 1945 založil v Bratislave Štátny ústav pre výživu a o rok neskôr otvoril v Bratislave prvú diétnu

jedáleň. Prečo? Po vojne sa vracali domov ľudia z koncentračných táborov a pre zažívací trakt týchto ľudí bolo veľa dobrého jedla hotovou katastrofou – mali zdravotné problémy a končili v nemocnici.

V školských rokoch 1954 až 1960 bol názov školy Škola pre spoločné stravovanie a MUDr. Sečanský vyučoval na škole odborné predmety. Bol aj zakladateľom odboru diétna sestra na zdravotníckej škole. Napísal mnoho odborných a kuchárskych kníh, ktoré popisovali zdravú výživu.

Dlhé roky a aj vo vyššom veku navštevoval piešťanské kúpele, kde sa liečil v obľúbenej Balnea Esplanade a pri každej ceste do Piešťan neobišiel hrob Ľudovíta Wintera.

A jeho „recept“ na dožitie sa dlhého veku? Jesť pomaly, dobre jedlo požuť a zapiť pohárikom dobrého vínka.

Na záver nášho stretnutia sme mu popriali pevné zdravie a sľúbili sme si, že sa určite stretneme pri oslave jeho storočnice.

Galéria

Podobné články

PRESTÍŽNY MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL CINEMATIK 2025
PRESTÍŽNY MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL CINEMATIK 2025
Medzinárodný filmový festival Cinematik oslav...
HOTELÁCI V STOVEŽATEJ PRAHE
HOTELÁCI V STOVEŽATEJ PRAHE
Hoteláci užívajú nádhernú Prahu. Odborná exku...
HOTELÁCI Z PIEŠŤAN pozdravujú z Bratislavského hradu
HOTELÁCI Z PIEŠŤAN pozdravujú z Bratislavského hradu
Hoteláci sú aj v tomto roku úžasného podujati...
DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ TRNAVSKEJ ŽUPY
DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ TRNAVSKEJ ŽUPY
V sobotu Vás hoteláci pozdravili z Trnavskej...
PRVÁ SEPTEMBROVÁ SOBOTA BOLA PRE HOTELÁKOV AJ SVADOBNÁ
PRVÁ SEPTEMBROVÁ SOBOTA BOLA PRE HOTELÁKOV AJ SVADOBNÁ
Hoteláci pripravili v sobotu aj svadobnú host...
SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2025/2026
SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2025/2026
Letné prázdniny    plné oddychu skončili a aj...
Začiatok školského roka 2025/2026
Začiatok školského roka 2025/2026
Vážení kolegovia, milí študenti, veríme, že...
Organizačné pokyny pre žiakov ubytovaných v školskom internáte (ŠI) – školský rok 2025/2026
Organizačné pokyny pre žiakov ubytovaných v školskom internáte (ŠI) –...
Organizačné pokyny pre žiakov ŠI 2025 2026.pd...
MÁME RADI LETO
MÁME RADI LETO
Krásne leto plné zážitkov, relaxu a pohody vš...
Letná aktivita
Letná aktivita
Dňa 26.6.2025 sa žiaci 1.B triedy spolu s tri...