Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

27.06.2013

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Meno MUDr. Imricha Sečanského je spojené so vznikom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.

26.06.2013 sme mali tú česť, že sme sa s MUDr. Sečanským stretli v Bratislave v jeho byte a spolu s ním sme spomínali...

V Piešťanoch trávil veľa voľného času už ako študent medicíny a Ľ. Winter mu poskytol ubytovanie v hoteli Excelsior (Jalta) , aby sa pripravil na skúšky. MUDr. Sečanský mal Ľ. Wintera veľmi rád a spomína na neho ako na výborného obchodníka a manažéra.

Keďže veľmi často cestoval do Švajčiarska, Ľ. Winter ho požiadal, aby z Hotelovej školy v Laussane priniesol učebné osnovy, podľa ktorých by prebiehala výučba v novozriadenej Hotelovej škole v Piešťanoch (1946).

99 ročný pán doktor si zaspomínal na obdobie , v ktorom ako prvý dietológ a diabetológ spolupracoval s konateľmi Ružového mlyna, v ktorom sa v povojnovom čase vyrábali diétne produkty so sójovej múky , cestoviny, keksíky a detská výživa Cerasil .

Zúčastnil sa na rozdeľovaní sójových produktov UNRA ( aj pre deti v Amerike).

V 1945 založil v Bratislave Štátny ústav pre výživu a o rok neskôr otvoril v Bratislave prvú diétnu

jedáleň. Prečo? Po vojne sa vracali domov ľudia z koncentračných táborov a pre zažívací trakt týchto ľudí bolo veľa dobrého jedla hotovou katastrofou – mali zdravotné problémy a končili v nemocnici.

V školských rokoch 1954 až 1960 bol názov školy Škola pre spoločné stravovanie a MUDr. Sečanský vyučoval na škole odborné predmety. Bol aj zakladateľom odboru diétna sestra na zdravotníckej škole. Napísal mnoho odborných a kuchárskych kníh, ktoré popisovali zdravú výživu.

Dlhé roky a aj vo vyššom veku navštevoval piešťanské kúpele, kde sa liečil v obľúbenej Balnea Esplanade a pri každej ceste do Piešťan neobišiel hrob Ľudovíta Wintera.

A jeho „recept“ na dožitie sa dlhého veku? Jesť pomaly, dobre jedlo požuť a zapiť pohárikom dobrého vínka.

Na záver nášho stretnutia sme mu popriali pevné zdravie a sľúbili sme si, že sa určite stretneme pri oslave jeho storočnice.

Galéria

Podobné články

Odborná prednáška o barmanstve
Odborná prednáška o barmanstve
Dňa 27.10. sa na našej škole uskutočnila odbo...
Ukážky praktických zručností
Ukážky praktických zručností
V rámci ukážky praktických zručností žiaci pr...
Kam na strednú v Trnavskej župe - TTSK
Kam na strednú v Trnavskej župe - TTSK
Trnavský samosprávny kraj zorganizoval sériu...
Workshop pre junior chocolatierov
Workshop pre junior chocolatierov
Hoteláci absolvovali úžasný workshop pre juni...
V TALIANSKOM MESTE BRIXEN DOMINOVALI NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI HOTELÁCI Z PIEŠŤAN
V TALIANSKOM MESTE BRIXEN DOMINOVALI NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI HOTELÁCI...
V Talianskom meste BRIXEN študenti z Nemecka,...
Národné ceny za dizajn 2025 rozdané
Národné ceny za dizajn 2025 rozdané
Hoteláci z Piešťan opäť zabezpečovali raut po...
Premiéra - PÁNSKA JAZDA
Premiéra - PÁNSKA JAZDA
V Divadle Nová scéna premierujú show Pánska j...
Vedomostná súťaž v ŠI
Vedomostná súťaž v ŠI
Dňa 14.10.2025 sa v jedálni školy uskutočnila...
Workshop - Praktické využitie umelej inteligencie
Workshop - Praktické využitie umelej inteligencie
V dňoch 8. – 9. októbra 2025 sa na našej škol...
Hotelácke environmentálne dobrovoľníctvo
Hotelácke environmentálne dobrovoľníctvo
Zámer podujatia bol aktívne zapojiť žiakov do...