Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

28.10.2019

Návšteva z Indonézskeho veľvyslanectva

Návšteva z Indonézskeho veľvyslanectva

Vybraní žiaci školy mali dnes jedinečnú príležitosť zúčastniť sa výuky prípravy jedál Indonézskej kuchyne. Výučbu viedli skúsení pracovníci Indonézskeho veľvyslanectva. A na záver sa spoločne ochutnávalo.

Kuchyňa krajín Juhovýchodnej Ázie je tradične veľmi rozmanitá, voňavá s intenzívnymi chuťami a farbami, ktoré potešia chuťové bunky aj oči pri servírovaní. Indonézia v tomto smere nezaostáva a svetu dala niekoľko chutných jedál.

Veľkosť krajiny a náboženská rôznorodosť sa odráža aj v rozmanitosti pripravovania jedál.

Indonézia má 13-tisíc ostrovov, z toho 6-tisíc je obývaných a rovnako ako rôznorodé sú indonézske náboženstvá, národy a ich kultúra, je pestrá aj indonézska kuchyňa. Samozrejme, vychádza najmä z lokálnych surovín, ale na druhej strane je ovplyvnená Indiou, Stredným východom, Čínou, teda krajinami, ktorých národy sa v minulosti do Indonézie dostali a doteraz tam žijú. Nájdeme tu však aj európske vplyvy, pretože Indonézia bola dlhé roky holandskou kolóniou a ešte predtým ju kolonizovali Španieli a Portugalci.

Akokoľvek sa však  jednotlivé kuchyne indonézskych regiónov líšia, základným pokrmom je ryža. Na ostrovoch na východe krajiny, kde klíma neumožňuje jej pestovanie, je to maniok a jam (yams), zelenina, ktorá sa používa ako naše zemiaky, jej hľuzy však môžu vážiť až 70 kilogramov. Používa sa veľa korenia a kokosové mlieko. Veľmi obľúbeným spôsobom prípravy jedla je vyprážanie na množstve palmového oleja. Indonézania majú radi sladké a okrem presladených cukroviniek a koláčov je bežná aj sladko-slaná chuť jedál.

Galéria

Podobné články

Odborná prednáška o barmanstve
Odborná prednáška o barmanstve
Dňa 27.10. sa na našej škole uskutočnila odbo...
Ukážky praktických zručností
Ukážky praktických zručností
V rámci ukážky praktických zručností žiaci pr...
Kam na strednú v Trnavskej župe - TTSK
Kam na strednú v Trnavskej župe - TTSK
Trnavský samosprávny kraj zorganizoval sériu...
Workshop pre junior chocolatierov
Workshop pre junior chocolatierov
Hoteláci absolvovali úžasný workshop pre juni...
V TALIANSKOM MESTE BRIXEN DOMINOVALI NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI HOTELÁCI Z PIEŠŤAN
V TALIANSKOM MESTE BRIXEN DOMINOVALI NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI HOTELÁCI...
V Talianskom meste BRIXEN študenti z Nemecka,...
Národné ceny za dizajn 2025 rozdané
Národné ceny za dizajn 2025 rozdané
Hoteláci z Piešťan opäť zabezpečovali raut po...
Premiéra - PÁNSKA JAZDA
Premiéra - PÁNSKA JAZDA
V Divadle Nová scéna premierujú show Pánska j...
Vedomostná súťaž v ŠI
Vedomostná súťaž v ŠI
Dňa 14.10.2025 sa v jedálni školy uskutočnila...
Workshop - Praktické využitie umelej inteligencie
Workshop - Praktické využitie umelej inteligencie
V dňoch 8. – 9. októbra 2025 sa na našej škol...
Hotelácke environmentálne dobrovoľníctvo
Hotelácke environmentálne dobrovoľníctvo
Zámer podujatia bol aktívne zapojiť žiakov do...