Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

28.10.2019

Návšteva z Indonézskeho veľvyslanectva

Návšteva z Indonézskeho veľvyslanectva

Vybraní žiaci školy mali dnes jedinečnú príležitosť zúčastniť sa výuky prípravy jedál Indonézskej kuchyne. Výučbu viedli skúsení pracovníci Indonézskeho veľvyslanectva. A na záver sa spoločne ochutnávalo.

Kuchyňa krajín Juhovýchodnej Ázie je tradične veľmi rozmanitá, voňavá s intenzívnymi chuťami a farbami, ktoré potešia chuťové bunky aj oči pri servírovaní. Indonézia v tomto smere nezaostáva a svetu dala niekoľko chutných jedál.

Veľkosť krajiny a náboženská rôznorodosť sa odráža aj v rozmanitosti pripravovania jedál.

Indonézia má 13-tisíc ostrovov, z toho 6-tisíc je obývaných a rovnako ako rôznorodé sú indonézske náboženstvá, národy a ich kultúra, je pestrá aj indonézska kuchyňa. Samozrejme, vychádza najmä z lokálnych surovín, ale na druhej strane je ovplyvnená Indiou, Stredným východom, Čínou, teda krajinami, ktorých národy sa v minulosti do Indonézie dostali a doteraz tam žijú. Nájdeme tu však aj európske vplyvy, pretože Indonézia bola dlhé roky holandskou kolóniou a ešte predtým ju kolonizovali Španieli a Portugalci.

Akokoľvek sa však  jednotlivé kuchyne indonézskych regiónov líšia, základným pokrmom je ryža. Na ostrovoch na východe krajiny, kde klíma neumožňuje jej pestovanie, je to maniok a jam (yams), zelenina, ktorá sa používa ako naše zemiaky, jej hľuzy však môžu vážiť až 70 kilogramov. Používa sa veľa korenia a kokosové mlieko. Veľmi obľúbeným spôsobom prípravy jedla je vyprážanie na množstve palmového oleja. Indonézania majú radi sladké a okrem presladených cukroviniek a koláčov je bežná aj sladko-slaná chuť jedál.

Galéria

Podobné články

V piatok úspešne ukončilo štúdium 120 HOTELÁKOV S DOBRÝM SRDCOM..
V piatok úspešne ukončilo štúdium 120 HOTELÁKOV S DOBRÝM SRDCOM..
V piatok úspešne ukončilo štúdium 120 HOTELÁK...
Konferencia
Konferencia
Dňa 18.6.2025 sa uskutoční konferencia o pred...
Interaktívny program Eco H2O Tour na Hotelovej akadémii
Interaktívny program Eco H2O Tour na Hotelovej akadémii
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa deje...
Projekt STARŠÍ MLADŠÍ, SPOLUŽIACI SPOLUŽIAKOM JE SKVELÝ
Projekt STARŠÍ MLADŠÍ, SPOLUŽIACI SPOLUŽIAKOM JE SKVELÝ
HOTELÁCI opäť pripravili nádherný deň plný po...
Finále pre HOTELÁKOV MATURANTOV je tu
Finále pre HOTELÁKOV MATURANTOV je tu
Finále pre HOTELÁKOV MATURANTOV je tu. Veľa...
OTVORENIE LETNEJ KÚPEĽNEJ SEZÓNY MESTA PIEŠŤANY 2025
OTVORENIE LETNEJ KÚPEĽNEJ SEZÓNY MESTA PIEŠŤANY 2025
HOTELÁCI pozdravujú z OTVORENIA LETNEJ KÚPEĽN...
HOTELÁCI na súťaži Junior Barista Cup v Námestove
HOTELÁCI na súťaži Junior Barista Cup v Námestove
HOTELÁCI sa zúčastnili súťaže Junior Barista...
Prednáška - Najčastejšie onkologické ochorenia u mladej generácie
Prednáška - Najčastejšie onkologické ochorenia u mladej generácie
Dňa 30. mája 2025 sa v našej škole uskutočnil...
Lúčnica - "Počuť vôňu živého"
Lúčnica - "Počuť vôňu živého"
V stredu si 300 HOTELÁKOV užilo nádheru. Gene...
Pudingový deň
Pudingový deň
Dňa 22. mája sa žiaci pustili do prípravy chu...