Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

10.10.2016

Hotelová akadémia oslávila 70. výročie založenia školy

Hotelová akadémia oslávila 70. výročie založenia školy

Dom umenia bol obsadený do posledného miesta, bývalí aj súčasní študenti búrlivo tlieskali všetkým prítomným pedagógom a spomínali aj na tých, ktorí sa jubilea Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera nedožili.

Presne 70 rokov po svojom založení je škola vo vynikajúcej kondícii. Počet záujemcov o štúdium stále dvojnásobne prevyšuje počet voľných miest a žiaci i učitelia slávia úspechy na najvyššej úrovni.

Založenie hotelovej školy sa pripravovalo už v období Slovenského štátu. O jej zriadenie sa významnou mierou pričinil bývalý generálny riaditeľ piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter. V roku 1946 sa rozbehli prípravné práce, pričom vyučovať sa začalo v školskom roku 1946/1947. V tom čase išlo o jedinú školu svojho druhu na Slovensku.

Na stretnutie v Dome umenia prišlo asi 600 bývalých žiakov. Program odštartovalo prezentačné video školy. Okrem primátora mesta Piešťany Miloša Tamajku, župana Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša a riaditeľa školy Ladislava Blaškoviča sa obecenstvu prihovorili aj bývalí študenti či zamestnanci školy. Programom sprevádzali Přemysl Boublík a Karin Olasová.

Na pódiu Domu umenia sa vystriedali zástupcovia všetkých generácií absolventov. Ako posledný prítomných pozdravil súčasný študent Mário Stankovský, ktorý je prapravnukom Imricha Wintera.

Spevák a hudobník Adam Ďurica zaspieval a na gitare zahral dve skladby. Tanečníci a tanečnice z umeleckého súboru Lúčnica svojim umením zaplnili pódium Domu umenia. Žiaci Základnej umeleckej školy Piešťany zahrali krátku scénku zo 40. rokov, v ktorej priblížili založenie školy Ľudovítom Winterom. Počas večera získal riaditeľ Ladislav Blaškovič viacero ocenení, a to aj z rúk župana TTSK Tibora Mikuša, ktorý si spoluprácu s akadémiou pochvaľuje.

Program pokračoval v priestoroch hotelovej akadémie. Pre pozvaných hostí bola pripravená slávnostná recepcia. Vyblýskané podnosy ponúkali rozmanité zákusky, šaláty či pochúťky z mäsa. „Bolo to veľmi náročné. Túto aktivitu pripravovalo viacero tímov. Venovali sa kultúrnemu programu, gastronomickej časti či príprave bulletinu. Všetko sme robili vo vlastnej réžii,” „Moja vízia je stále napredovať. Cieľ zostáva nezmenený – vychovať budúcich odborníkov,” povedal riaditeľ hotelovej akadémie Ladislav Blaškovič.

Reportáž na STV si môžete pozrieť na priloženom linku - minutáž 22,44

http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/9936/107327

Galéria

Podobné články

Odborná prednáška o barmanstve
Odborná prednáška o barmanstve
Dňa 27.10. sa na našej škole uskutočnila odbo...
Ukážky praktických zručností
Ukážky praktických zručností
V rámci ukážky praktických zručností žiaci pr...
Kam na strednú v Trnavskej župe - TTSK
Kam na strednú v Trnavskej župe - TTSK
Trnavský samosprávny kraj zorganizoval sériu...
Workshop pre junior chocolatierov
Workshop pre junior chocolatierov
Hoteláci absolvovali úžasný workshop pre juni...
V TALIANSKOM MESTE BRIXEN DOMINOVALI NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI HOTELÁCI Z PIEŠŤAN
V TALIANSKOM MESTE BRIXEN DOMINOVALI NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI HOTELÁCI...
V Talianskom meste BRIXEN študenti z Nemecka,...
Národné ceny za dizajn 2025 rozdané
Národné ceny za dizajn 2025 rozdané
Hoteláci z Piešťan opäť zabezpečovali raut po...
Premiéra - PÁNSKA JAZDA
Premiéra - PÁNSKA JAZDA
V Divadle Nová scéna premierujú show Pánska j...
Vedomostná súťaž v ŠI
Vedomostná súťaž v ŠI
Dňa 14.10.2025 sa v jedálni školy uskutočnila...
Workshop - Praktické využitie umelej inteligencie
Workshop - Praktické využitie umelej inteligencie
V dňoch 8. – 9. októbra 2025 sa na našej škol...
Hotelácke environmentálne dobrovoľníctvo
Hotelácke environmentálne dobrovoľníctvo
Zámer podujatia bol aktívne zapojiť žiakov do...